Keurslijf van Adobe

 

Toen Total Design onder mijn leiding besloot om automatisering tot beleidsdoel te verheffen werd er heel veel geïnvesteerd in computers. In 1982 was Apple nog in geen velden of wegen te zien en de pc vedrong de IBM bolletjes nog maar net van de secretaresse bureaus.
Het besluit van TD om te investeren in computers was een doorn in het oog van vele collega’s. TD werd met verachting bespot om haar verwaarlozing van de creativiteit die volgens de critici sterk belemmerd zou worden door computers.
En zie wat er gebeurde. Terwijl TD zich heel bewust was van dat probleem, werd aan het einde van de 90tiger jaren Apple aan de borst gedrukt door elke criticaster en in ieder design studio zichtbaar op de bureaus gezet.
Adobe verkondigde het geloof en de ontwerpers overal in de wereld luisterden met bewondering naar de gospel van  Steven Jobs, blind voor de enorme beperkingen die dat opleverde. Inmiddels wordt het vak overal in de wereld gedomineerd door de primitieve filters in Photoshop en de templates die de persoonlijke stijlverschillen van ontwerpers camoufleren tot saaie styling routines. De ruimte voor impulsiviteit en intuïtie is verloren gegaan in eenvormigheid. Wij zijn geheel afhankelijk geworden van Adobe. Helaas is niemand echt ontevreden en daarom zal het nog wel even duren voordat een andere wind gaat waaien.