Thalys

Hoge snelheidstrein Noordwest Europa

Opdrachtgever: Internationaal Spoorwegen consortium
Producent: Ahlstom
Ontwerp: Total Design in samenwerking met NS Design
Project directie: Jelle van der Toorn Vrijthoff

In het begin van de negentiger jaren werd het plan geboren om een nieuwe hogesnelheidstrein te ontwikkelen. De nationale spoorwegmaatschappijen van Frankrijk, Duitsland, Belgiƫ en Nederland hebben zich toen verenigd in een samenwerkingverband om dit plan ten uitvoer te brengen. Onderdeel van het plan was om de trein als een zelfstandig merk te positioneren. Elk van de vier leden werd gevraagd om een ontwerpbureau uit eigen land voor te stellen dat voldoende gekwalificeerd was om deze ontwerpopdracht uit te voeren.

De Nederlandse Spoorwegen hadden een eigen ontwerpafdeling maar konden het eigen bureau niet naar voren schuiven. Total Design werd gevraagd die rol op zich te nemen als leidinggevend ontwerpbureau.
De uiteindelijke keuze leek gestuurd door de lange historie van ongemakkelijke relatie tussen de Fransen en de Duitsers die het project niet aan elkaar gunden. De Belgen waren in die tijd nog geen sterke partij op het gebied van vormgeving en vielen vrij snel af. Het project werd vervolgens gegund aan Total Design. De Nederlandse Spoorwegen hadden zich vooraf wel verzekerd van een actieve rol voor hun eigen ontwerpafdeling. Die rol was overigens zeer welkom vanwege de speciale kennis en ervaring die aan die samenwerking werd gegeven.

Na zo veel jaren wordt de Thalys inmiddels beschouwd als een van de beste merken van hoge snelheidstreinen in Europa.