COCD

Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatieve Denken

Opdrachtgever: COCD
Ontwerp & uitvoering: Jelle van der Toorn Vrijthoff

Al bij de eerste wetenschappelijke publicaties over toegepaste creativiteit waren Pros Vanosmael en Roger De Bruyn, allebei universiteitsprofessoren, gefascineerd en overtuigd van zowel de kracht als de noodzaak van creatief denken. Om een aanvulling te bieden op het logische denken en de kennis daarvan te verspreiden, richtten zij in 1977 het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken of COCD op, als spin-off

Al gauw vroegen bedrijven aan COCD om hun kennis over creatief denken met hen te delen. COCD verzorgde workshops en organiseerde zelf de eerste lesprogramma’s over creatief denken in het onderwijs. Als ambassadeurs van het creatieve gedachtengoed bouwden zij een breed netwerk uit in België en Nederland. De COCD-opleidingen groeiden uit tot dé referentie voor wie professioneel met creativiteit aan de slag wilde gaan. COCD investeerde ook zelf in wetenschappelijk onderzoek en vervulde door de praktijkervaring een brugfunctie tussen wetenschap en praktijk.
Vandaag maakt COCD deel uit van een wereldwijd netwerk van onderzoekers en professionals die in de breedste zin van het woord bezig zijn met creativiteit.
Voor niet professionals of personen die zijdelings met creativiteit te maken hebben, wordt veel kennis en inzicht geboden. Voor professionele creatieven heeft het minder te bieden.