Heikona

Accountants

Opdrachtgever: W. Bus, CEO
Ontwerp & uitvoering: Jelle van der Toorn Vrijthoff

Accountants worden beschouwd als integere mensen met een strikte opvatting over het vak. Toch verlangen vele ondernemers naar vindingrijke accountants die creatief kunnen bewegen binnen de ruimte van de wet en de grenzen van het toelaatbare weten te vinden.  Een goede accountant zou magische krachten moeten kunnen aanwenden om de belangen van ondernemers op het scherp van de snede te behartigen. Cijfers en magie hebben mij gebracht bij het magische vierkant. Raadselachtig gegoochel met cijfers binnen strikte grenzen. Het magische vierkant kent een indrukwekkende historie die teruggaat tot de Chinese legende van de prehistorische keizer Yu en de Lo Shu rivier.
Ik heb gekozen voor het bekende magische vierkant zoals het voorkomt op de gravure Melencolia van Albrecht Dürer uit 1514; het jaartal is verwerkt in het vierkant. Dit magisch vierkant is opmerkelijk omdat niet alleen de rijen, kolommen en diagonalen dezelfde som van 34 hebben, maar onder meer ook de vier hoekpunten, de vier middelste getallen, de blokken van 2×2 getallen in de linkerboven-, rechterboven-, linkerbeneden- of rechterbenedenhoek, de twee middelste getallen in de eerste en laatste kolom resp. in de bovenste en onderste rij. Kortom, toveren met cijfers.
Dat vierkant uit de gravure van Dürer werd het logo voor deze firma.
Hiermee bood ik de ondernemer tevens een aanleiding om een interessant verhaal te vertellen en tegelijk de kern van zijn dienstverlening symbolisch te illustreren.