Vrijmetselarij Museum

Javastraat 2b, Den Haag

Opdrachtgever: Orde van Vrijmetselaren in Nederland
Producenten: Hijmerink Wagemakers, MCW
Ontwerp & uitvoering: Donald Janssen
Project directie: Jelle van der Toorn Vrijthoff

In het gebouw van de Orde van Vrijmetselaren aan de Javastraat 2b in Den Haag heeft het Vrijmetselarij Museum een prominente plaats gekregen. Dat is te danken aan de unieke bibliotheek, de verzamelingen en de archieven waardoor het museum internationaal tot de belangrijkste in zijn genre behoort.

Ik heb als toenmalig lid van het hoofdbestuur en als ontwerper de taak op mij genomen om het museum te ontwikkelen naar een professioneler niveau dan het had in het gebouw aan de Koninginnegracht. Dat kon slechts omdat de middelen daarvoor beschikbaar werden gemaakt door de Orde zelf, het Instituut Maconnieke Vorming en de Vereniging van de Vrienden van de Verzamelingen. Ik heb dat kunnen doen met de steun van een grote groep betrokkenen die allen hun steentje hebben bijgedragen. Binnen dat kader was het mijn taak om de uitgangspunten te formuleren, het programma van eisen op te stellen, de juiste mensen aan te trekken, het budget te bewaken, de deadlines te halen en te blijven hameren op een hoog kwaliteitsniveau.
Tot slot om er voor te zorgen dat het museum er is gekomen.
Het verhaal over het museum wordt eigenlijk uitstekend verteld in de catalogus. Die neemt u mee in de gang door het museum. Hierbij de catalogus als bladerboekje.
Het ontwerp van de tentoonstelling en de catalogus is van Donald Janssen.
De fotografie is van Gerlinde de Geus.

https://www.vrijmetselarijmuseum.nl/