Zomerzegels 1974

Opdrachtgever: PTT Post
Producent: Johan Enschedé
Ontwerp: Jelle van der Toorn Vrijthoff

Drie thema’s moesten verbeeld worden: Modern Ballet, Muziekconcours Kerkrade en Volkstoneel, waaraan twee zegels gewijd konden worden.
Op hoop van zegen is een film uit 1986, gebaseerd op het gelijknamige sociaal-kritische toneelstuk van Herman Heijermans uit 1900. Het stuk gaat over de zware omstandigheden van de vissers en hun families die slechts instrumenten waren in de handen van op winst beluste reders.
Er was een glansrol voor Esther de Boer van Rijk als Kniertje. In menig huiskamer hangt nu nog wel een afbeelding van haar met het beroemde pannetje in haar handen.
Ik koos dan ook voor portretten van Herman Heijermans en Esther de Boer van Rijk die ik vond in de verzameling van het Theater Instituut Nederland. De tekst in het handschrift op de foto van Heijermans is op de orginele foto veel langer.
Dat was te lang voor zo’n klein plaatje als een postzegel en daarom heb ik de tekst ingekort tot de kern. Daarnaast moest ik nogal wat toeren uithalen om zijn handschrift te respecteren en leesbaar te houden op de postzegel.
Het Wereld Muziek Concours, is een internationaal muziekfestival dat sinds 1951 vierjaarlijks in Kerkrade wordt gehouden en veel bekendheid geniet.
Bij de zegel met als thema Modern Ballet maakte het wat mij betreft niet zo veel uit wat met dans wordt gecombineerd. Vandaar het allegaartje aan decorstukken.
De stijl volgde Art Deco invloeden en komt uit de tijd van de begin jaren zeventig toen er een soort korte retro stroming opleefde die vooral in Londen zichtbaar was.